Coulibiac met romige pitten-notencrème

In Engeland is de coulibiac een bekend feestelijk gerecht. Van oorsprong is het een Nigeriaanse pastei en wordt ie vaak gevuld met zalm of kip. De basis voor deze variant vond ik in Vegetarian Supercook. Met ei en cashewnoten is het een hartig en voedzaam hoofdgerecht. Het ‘vlechten’ van de deegreepjes kun je naar eigen inzicht doen, als er maar spleten in de bovenkant komen, zodat het vocht wat kan verdampen tijdens het bakken.

voor 4 personen

125 g bruine basmatirijst
1 el olijfolie
25 g boter
1 grote ui
175 g groene kool of savooiekool
250 g champignons
3 hardgekookte eieren
een handjevol gehakte cashewnoten
4 el dille of thijm of 1 el venkelzaad
700 g bladerdeeg
1 losgeklopt ei of wat sojamelk
maldon zout
versgemalen zwarte peper 

1 portie romige noten-pittencrème

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar niet té gaar. Giet af en bewaar voor later. Laat het bladerdeeg ontdooien. Verhit de oven voor op 200 graden.

Maak ondertussen de groenten schoon. Snipper de ui, snijd de champignons in vieren of achten en snijd de kool in ragfijne reepjes.

Verhit de olie en boter in een braadpan en fruit daarin de ui totdat hij glazig is. Voeg paddenstoelen en kool toe, schep een paar keer goed om en laat met de deksel op de pan tien minuten stoven. Haal de pan van het vuur.

Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan goudbruin, hak ze grof en schep ze met de rijst en de groene kruiden door het paddenstoelen-koolmengsel in de pan. Hak de eieren fijn en voeg ze toe. Breng op smaak met zout en een ruime hoeveelheid zwarte peper.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak daarop van het bladerdeeg een rechthoekige lap. Maak de naden goed vast, eventueel met wat water.

Leg de vulling in het midden op het deeg. Snijd de zijkanten schuin in, zodat repen ontstaan die je om en om over de vulling vouwt. Snijd eventuele restjes weg.

Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei of wat sojamelk. Schuif de bakplaat in de oven en bak de coulibiac in ongeveer 40 min. gaar en mooi bruin.

Eet de coulibiac heet met de romige noten-pittencrème en een salade.

Reacties zijn gesloten.