Kleurig bord met linzen, knolselderij & zoete aardappel

Op een doordeweekse avond kwam een dierbare vriendin eten. Wat doe je dan als je motto ‘eten met aandacht’ is? Juist, nét even dat beetje extra moeite. Dat werd deze keer een kleurig bord met een linzengerecht van Yotam Ottolenghi, aangevuld met grove puree van zoete aardappel en knolselderij en de salade van rode kool en duindoornsiroop, die in huize Eerlijke Tafel inmiddels tot de geheide succesnummers behoort.

voor 4 personen

Wafels met le Puy-linzen

200 g le Puy-linzen
2 laurierbladeren
2 tl komijnzaad
2 tl korianderzaad
1 middelgrote ui
milde olijfolie om te bakken
250 g Griekse yoghurt
handvol verse koriander
half handjevol verse munt
1 citroen
lekkere olijfolie

vier vierkantjes bladerdeeg, ontdooid
1 ei of een scheut (soja-)melk
zeezout
versgemalen zwarte peper

Zet de linzen met ruim water en de laurierblaadjes op en breng aan de kook. Laat ze op laag vuur goed gaar worden, maar niet uit elkaar vallen. Dat kan tussen de 20 en 40 minuten duren, afhankelijk van de versheid van de linzen. Giet af in een zeef en bewaar tot later.

Verhit ondertussen een -gietijzeren- koekenpan en rooster de komijn en de korianderzaadjes een minuut of twee. Maal ze dan fijn in de vijzel.

Snijd de ui in niet te kleine stukjes. Verhit een pan, doe er een scheutje olijfolie in en fruit de ui zachtjes totdat ie mooi glazig is. Dat kan wel tien minuten duren. Voeg nu de gemalen komijn en koriander toe en roer even door. Haal de pan van het vuur, schep de linzen door de ui en laat alles afkoelen.

Verhit de oven op 200 graden. Klop het ei los. Bestrijk de plakjes bladerdeeg met het ei of gebruik wat melk, dat gaat ook prima. Bak de wafels in 10 tot 15 minuten mooi goudbruin.

Pers de citroen uit en hak de koriander en de munt fijn. Meng de griekse yoghurt, de kruiden en het citroensap door de linzen. Zorg dat het mengsel niet te homogeen wordt, oftewel meng niet te lang door. Proef en breng op smaak met een scheut lekkere olijfolie, zeezout en zwarte peper.

Leg op elk bord een bladerdeegwafel en schep er een flinke lepel linzen op. Garneer met een korianderblaadje.

 

Puree van zoete aardappel en knolselderij

een halve knolselderij
2 grote zoete aardappels

1 tl gedroogde thijm
klontje boter

zout
zwarte peper 

Maak de knolselderij schoon: snijd zanderige stukken weg en schil ‘m. Snijd ‘m in blokjes. Verwijder lelijke stukjes van de zoete aardappels en snijd ze ook in stukjes. Doe de groenten met een laagje water in een pan, strooi de thijm erbij en kook ze in 10-15 minuten gaar.

Giet het kookwater af en stamp de zoete aardappel en knolselderij tot een grove puree. Meng er een klontje boter door en breng op smaak met wat zout en versgamelen zwarte peper.

Reacties zijn gesloten.