Salade van roodlof, venkel en vijgen

Soms kun je op een sombere herfstdag ineens de zon zien schijnen. Bijvoorbeeld als je bij toeval de heerlijkste salade van de wereld creëert…. Het fijne van deze salade is dat je alle smaken afzonderlijk proeft, omdat je ze niet tot een geheel mengt, maar als het ware naast elkaar in de schaal legt. Geniet van het bitter, de anijs, het zoet, de pit en het zout, het zachte van de olie, het knapperige van vijgenpitjes…. Geluk bestaat!

voor 4 personen

1 krop roodlof
1 kleine venkel
4 vijgen
1 sinaasappel
pittige ‘groen smakende’ olijfolie
2-3 tl roze peperbessen
1 tl zwarte peperkorrels
grof zeezout, ik gebruikte Halen Môn

Verwijder eventueel lelijk blad van het roodlof en snijd ‘m in repen. Haal ook de lelijke plekken van de venkel weg, snijd ‘m doormidden en haal de harde kern eruit. Snijd ‘m daarna in smalle reepjes. Snijd de vijgen ook in reepjes.

Rasp wat schil van de sinaasappel met een microplane rasp. Pers de sinaasappel uit.

Vijzel de roze peperbessen en de zwarte peper. Laat ze aan de grove kant, dat geeft straks een lekkere bite.

Meng roodlof en venkel in een schaal met de sinaasappelrasp en het -sap. Meng dan ook de twee soorten peper erdoor. Leg de reepjes vijg op de salade. Sprenkel er wat olijfolie over en strooi er tot slot spaarzaam wat van die prachtige zoutkristallen overheen.

 

Reacties zijn gesloten.