Hartige taart met eekhoorntjesbrood

De oerversie van deze taart maakte ik ooit uit het kookboek Ecofabulous van Lisette Kreiser. Al proevend veranderde het recept en nu bak ik ‘m vaak als er bezoek komt. Hij ziet er feestelijk uit en zo smaakt ie ook!

voor een springvorm van 20 cm of 12 kleine vormpjes

het deeg:
300 g gezeefd gebuild tarwe- of speltmeel
mespunt zout
4 eetlepels rijststroop
80 ml olijfolie
wat water

de vulling:
350 g eekhoorntjesbrood of gemengde paddestoelen
1 rode ui
1 teentje knoflook
50 g walnoten
een paar zongedroogde tomaatjes
een paar takjes verse rozemarijn
een paar el tomatenpuree
olijfolie
grof zeezout
versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng meel, zout, stroop en olie tot een samenhangend geheel. Voeg wat water toe om er een veerkrachtig deeg van te maken. Kneed goed door.

Vet de vorm(en) in en bestrooi met wat bloem, druk het deeg erin uit. Prik wat gaatjes in de bodem. Bak het deeg een minuut of tien voor. Maak ondertussen de vulling.

Veeg de paddestoelen schoon en snijd ze in niet te kleine stukken. Snijd de ui in fijne reepjes of ringen. Pel de knoflook en hak die fijn. Breek de walnoten en snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes.

Fruit de ui, de knoflook en de paddestoelen een paar minuten in olijfolie, totdat de paddestoelen mooi kleuren. Voeg de walnoten, tomaatjes, tomatenpuree en wat olijfolie toe. Hak een eetlepel rozemarijn fijn en meng die erbij. Wat zout en peper voor de smaak en de vulling is klaar.

Doe de vulling in de vorm en zet de taart nog 20 minuten in de oven. Je kunt ‘m meteen eten, maar koud is ie minstens zo lekker.

 

Reacties zijn gesloten.