Spinazietaart met nootmuskaat

 

Spinazietaart is in heel veel variaties te maken. Deze maakte ik met een smaakaccent van nootmuskaat, die een diep kruidige en warme smaak aan de spinazie geeft.

voor 4 – 6 personen

200 g gebuild meel
200 g volkorenmeel of speltmeel
250 g boter/200 ml neutrale olie
1/4 tl zout
6-8 el ijskoud water
1 el appel- of ciderazijn
800 g spinazie
3 eieren/3 el maïzena
200 ml slagroom of sojaroom
150 g ‘boomstam’-geitenkaas/
4 el pijnboompitten of gehakte hazelnoten
nootmuskaat
2 tl gedroogde oregano
versgemalen zwarte peper
zeezout

Maak eerst het deeg. Meng het meel en het zout in een grote kom. Snijd de -koude!- boter in kleine stukjes en kneed ze snel met de hand door het meel. Je krijgt een korrelig deeg. Meng nu met een spatel het water en de azijn door het deeg. Voor een plantaardig deeg kneed je 200 ml olie door het meel. Het deeg wordt gladder dan wanneer je boter zou gebruiken. Vorm een bal en wikkel die in huishoudfolie. Leg het deeg in de koelkast.

Was de spinazie heel grondig. Zand tussen je tanden is echt niet lekker! Hak grote spinaziebladeren in grove stukken. Zet een grote pan op het vuur en laat de spinazie met ‘aanhangend water’ zoals dat zo mooi heet slinken. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Laat de spinazie uitlekken en een beetje afkoelen in een zeef.

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Meng in een kom de eieren en de room. Roer tot het een schuimige massa is. Voor een plantaardige taart kun je sojaroom gebruiken en die losroeren met 3 el maïzena in plaats van de eieren. Maal hier ongeveer 1 tl nootmuskaat boven en voeg de oregano toe. Maal er ook wat zwarte peper bij. Doe als laatste een snuf zout in het mengsel.

Vet een bakvorm van 26 of 28 cm in. Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee. Schep de spinazie in de vorm, giet het roommengsel erover. Verkruimel de geitenkaas en strooi die over de taart. Je kunt ook pijnboompitten of gehakte hazelnoten gebruiken. Doe dan wel iets meer zout in de roomvulling.

Schuif de vorm in de oven en bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar en bruin.

Samen met een flinke portie sla is dit een prima maaltijd.

 

Reacties zijn gesloten.