Salade met veldsla, raketsla en hazelnoten

Deze wintersalade heeft alles in zich: hij is frissig zuur, met een toetsje zoet, hartig door de hazelnoten en het zout, een beetje bitter en pittig door de raketsla. Bovendien zorgt de veldsla voor de tegenwoordig felbegeerde omega-3 vetzuren. Je zou bijna over het hoofd zien dat ie vooral heel goed smaakt bij een warme ovenschotel, zoals de herderspastei met linzen.

voor 6 personen

250 g veldsla
150 g raketsla (rucola)
1-2 zure appels
100 g hazelnoten
4 el goede olijfolie
2 el hazelnootolie
3 el witte balsamicoazijn of appelazijn
1 el honing of agavesiroop
peper en zout

Verwijder worteltjes en lelijke stukjes van de sla. Was ze en slinger droog in de slacentrifuge.

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Laat ze een beetje afkoelen en verwijder dan al wrijvend de bruine velletjes. Hak de hazelnoten grof.

Maak een dressing door de olijfolie, de hazelnootolie, de azijn en de honing goed te mengen. Maak op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.

Was de appel, snijd in vieren, verwijder het klokhuis en snijd er mooie dunne plakjes van. Als je een goudreinet gebruikt is het waarschijnlijk lekkerder om ‘m te schillen.

Meng sla en appel voorzichtig in een schaal, sprenkel er een deel van de dressing over en strooi dan de hazelnoten erover. Zet de rest van de dressing ernaast op tafel. Zo voorkom je dat de sla verzuipt in de saus.

Reacties zijn gesloten.