Eten met aandacht

(deze column verscheen in het winterblad van de Michaëlschool in Leeuwarden)

winter 2011-2012

Jarenlang kwam er iets sombers over me wanneer de dagen korter werden. De kale takken die zwiepen in de storm, de lange avonden, opgesloten in huis… Ik vond er niks aan en zat de tijd als het ware uit totdat ergens in maart de eerste warme dag de zomer aankondigde.

Dat veranderde toen ik moeder werd. Het leek wel alsof ik door de verwondering en het intense waarnemen van mijn zoon zelf opnieuw ging ervaren dat ieder seizoen zijn eigen kwaliteiten heeft. Dat iedere dag het waard is geleefd te worden. Gevierd te worden!

Inmiddels is mijn zoon zes en een zelfbewuste eersteklasser. Hij verovert de letters en klanken. Hij telt vijftien keer tot zestig als we nog een kwartier moeten wachten totdat zijn vriendje komt spelen. En hij geniet van elke dag. Weer of geen weer, want zoals zijn kleuterjuf altijd zei: ‘Slecht weer ken ik niet.’

Thuis gaan we mee in het ritme van het jaar. Het vieren van de jaarfeesten is een stevige rode draad waarlangs het leven zich beweegt. Voor mij zijn de seizoen heel goed voelbaar in wat we koken en eten. We genieten van de oogst in het najaar, maken jam, ketchup en chutneys die we oppotten voor de winter.

Nu, midden in de adventtijd, komen als vanzelf verwarmende en aardse gerechten op tafel. Na een tochtje in regen en wind is het binnen behagelijk en wat is er dan fijner dan de geur van een zoete appelcrumble die al in de oven staat?

Het koken en eten dat we iedere dag in onze gezinnen doen biedt zoveel mogelijkheden om warmte en omhulling te geven. Eten is letterlijk voeding en het is ook, als het met aandacht bereid is, voeding voor de ziel. Daar word ik letterlijk warm van. De recepten die ik uitkoos voor deze eerste bijdrage aan de schoolkrant zijn alledrie beproefd door grote en kleine eters. Geniet ervan!

Elze Boshart

Moeder van een Vrijeschoolkind in Zutphen
Kok & sfeermaker bij de Eerlijke Tafel

Recepten
Herderspastei met le Puylinzen
Salade met veldsla, raketsla en hazelnoten
Crumble met appel en havermout


Reacties zijn gesloten.