Zevenbladverlangen

(deze column verscheen in het lenteblad van de Michaëlschool in Leeuwarden)

voorjaar 2012

Een prachtige voorjaarsdag, de eerste klas is buiten. We wandelen langs de schapen met hun lammetjes en komen bij een brede berm. Er groeit al van alles.

Paardenbloemen, ereprijs en zevenblad, heel veel zevenblad. De kinderen duiken erop en plukken de prachtige getande blaadjes. ‘Die kun je toch eten mam?’, vraagt mijn zoon. ‘Jazeker!’ Hij stopt een blad in z’n mond en kauwt. ‘Lekker.’ Dan propt hij de zakken van z’n overall vol met versgeplukte blaadjes. De rest van de dag loopt hij als een herkauwer met z’n mond vol zevenblad. Groene tanden, groene tong, groene lippen.
Ik zeg nog halfslachtig dat ie buikpijn zal krijgen van zoveel groen, maar niets kan hem weerhouden. Hij kauwt door alsof z’n leven er vanaf hangt.

Zou de oermens zich met net zoveel passie op het frisse lentegroen gestort hebben als dit kind? Het kost me weinig moeite om me voor te stellen dat mens en dier na de donkere winter, wanneer de natuur weer tot leven kwam, snakten naar iets sappigs, iets groens. Vooral als je bedenkt dat voedsel steeds schaarser en eenzijdiger werd naarmate de winter voortduurde. De vitaliteit die spreekt uit de prille blaadjes en ogenschijnlijk tere bloempjes spreekt ook onze levenskracht aan.

Dat gaat vanzelf, is mijn ervaring. Het voorjaar is bij uitstek de tijd waarin plannen die in de winter sluimerden tot leven komen en de wereld in mogen. Wat in de donkere koude maanden nog ver weg en ambitieus leek, kost nu ineens minder moeite. Gaan sporten, afvallen, een nieuwe samenwerking aangaan, het gaat allemaal soepeler in deze tijd van het jaar. En een portie verse groente geeft je nog extra energie.

Op internet zoek ik op waar zevenblad goed voor is. Het verbaast me niet te lezen dat het boordevol vitamine C, provitamine A en waardevolle mineralen zit. Je kunt het prima eten, als salade, gestoofd, in een stamppotje. En ook als pesto. Fantastisch om samen met je kind zomaar blaadjes uit de tuin of de berm te plukken en die ’s avonds op te eten. Kook lekker en eet smakelijk!

Elze Boshart

Moeder van een Vrijeschoolkind in Zutphen
Kok & sfeermaker bij de Eerlijke Tafel

Recepten
Pesto van zevenblad
Salade met zevenblad en paardensla
Stamppotje van quinoa, aardappel en zevenblad


Reacties zijn gesloten.