Overvloed

(deze column verscheen  in het zomerblad van de Michaëlschool in Leeuwarden)

zomer 2012

Begin juni kregen wij in één klap 12.000 nieuwe huisgenoten toen een bijenvolk in onze tuin kwam wonen. Ze gingen direct aan de gang om hun kast in te richten en na een paar weken konden we al een –voorzichtige- blik werpen op zeven prachtige raten. Helemaal zelf gebouwd met hun zelfgemaakte bijenwas.

Het hele gezin is vol bewondering voor de knappe bijen, die precies weten wat ze te doen hebben en zich zelfs niet door een regenbuitje laten weerhouden. Elke dag kijken we vanachter het raam naar het gedoe bij de ingang van de bijenkast.

Na de hectische tijd in het voorjaar, waarin de bijen zijn gaan zwermen en zich met een koningin op een nieuwe plek hebben gevestigd, is midden in de zomer rust in de kast gekomen. Het nieuwe huis raakt bewoond, de raten vullen zich met eieren die de koningin legt, de verzorgsters zorgen voor de larven en de haalbijen vliegen af en aan met stuifmeel en nectar.

De bijen doen net als de mensen: ze verzamelen energie en kracht voor de winter en genieten van de warmte. Zij vullen hun voorraadkamers met honing, wij mensen vullen ons lichaam en ons hart met zonnewarmte en fijne gebeurtenissen.

Het is niet voor niets dat kinderen in de lange zomervakantie letterlijk centimeters groeien en grote stappen zetten in hun ontwikkeling. De zomertijd, waarin weinig hoeft en heel veel mag, is een aaneenschakeling van zintuigelijke momenten. Er is ook overvloedig te oogsten in de groententuin en dat zie je terug in het rijke aanbod op de markt en in de winkels.

Van zomerse sperziebonen maak ik graag een rijke salade, die prima smaakt met brood of bij de tomatentaart met spelt. Geniet ervan met een glas witte wijn of koel water met een takje munt.

Elze Boshart

Moeder van een Vrijeschoolkind in Zutphen
Kok & sfeermaker bij de Eerlijke Tafel

De recepten
Salade van sperziebonen met thijm
Tomatentaart met spelt


Reacties zijn gesloten.