Wortel-pastinaakcake


Marianne Thieme droeg op Prinsjesdag 2012 een ammunitiegordel vol worteltjes. Waarschijnlijk heeft ze er bij thuiskomst onmiddelijk deze heerlijke cake mee gebakken, om voedselverspilling te voorkomen…

voor 8 grote punten

4 waspenen
1 kleine pastinaak
350 g gebuild tarwemeel
330 g rietsuiker of half rietsuiker, half oersuiker
75 g rozijnen
75 g walnoten
½ el gemalen kaneel
½ el fijn gesneden gemberwortel
rasp van 1 sinaasappelschil
mespunt zout
250 ml zonnebloemolie of andere neutraal smakende olie
250 ml sojamelk en sojaroom, gemengd
3 el zelfgemaakte appelmoes (zonder lukt ie ook prima)
1 zakje bakpoeder

(soja-)slagroom
extra walnoten
wat wortelrasp

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm van 20 cm of 24 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.

Was de wortel/pastinaak en rasp ze fijn. Hak de walnoten klein.

Meng bloem, bakpoeder, zout, kruiden, suiker, wortel, walnoten, rozijnen en sinaasappelrasp in een kom. Roer goed door.

Meng in een andere kom de olie met de sojamelk en sojaroom en de appelmoes.

Voeg dit aan het droge mengsel toe. Roer het geheel goed door. Niet mixen.

Het mengsel mag geen nattig beslag worden, maar ook geen deeg. Het hangt er een beetje tussenin, een dik en glanzend mengsel.

Schep het in de vorm en bak de taart in zo’n 40 min. gaar. Afhankelijk van je oven kan het ook zomaar meer dan een uur duren. Het deeg is vrij nat en kan gaan lekken uit de springvorm, dus het is slim om een vel bakpapier of alufolie onder  de vorm te leggen.

Pas na minimaal 25 min. mag je in de oven kijken. Houd in de gaten dat de bovenkant niet te bruin wordt en prik er af en toe in met een sateprikker. Als die schoon naar buiten komt is de taart gaar.

Haal de taart uit de oven als ie mooi goudbruin is en laat in de vorm afkoelen. Versier met room, walnoten en eventueel wortelrasp. Dat wordt natuurlijk snel bruin, dus meteen opeten dan! Geen straf.

Reacties zijn gesloten.