Simpele pindasaus

Je kunt natuurlijk pinda’s pellen, de vliesjes eraf wrijven en ze vervolgens vijzelen voordat je er pindasaus van maakt. Maar het kan ook simpeler, zonder dat je een emmertje klodder uit de winkel opwarmt.

Voor je opschept even de sereh eruit vissen…

voor 4 porties

4 flinke el biologische pindakaas (zonder suiker en palmvet)
1 klein blikje kokosmelk
2 tenen knoflook
1 el sambal oelek of andere sambal naar smaak of
1 verse rode peper
1/4 tl gemalen citroengras oftewel sereh of
1 stengel verse sereh
1 tl kurkuma oftewel koenjit
1/2 tl gemalen koriander
tamari of andere zoute sojasaus naar smaak
scheut gembersiroop

Doe de pindakaas en de kokosmelk in een steelpan en verwarm al roerend op laag vuur. Laat de saus niet koken! Maak de knoflook schoon, pers ‘m met een knoflookknijper en doe in de saus. Hak de verse rode peper fijn, met zaadjes als je van pittig houdt. Doe de verse peper of de sambal in de saus. Kneus met een zwaar mes de verse sereh, leg er een knoop in en doe ‘m in de saus. Of strooi de gemalen sereh in de pan. Voeg de koenjit en de gemalen koriander toe. Laat de saus op heel laag vuur op smaak komen terwijl je de rest van je maaltijd kookt.

Maak de pindasaus af met sojasaus en een scheutje gembersiroop. Verdun ‘m eventueel met wat water.

Lekker met volkoren rijst, zoetzure komkommer en spekbonen met verse boemboe.

Reacties zijn gesloten.