Spekbonen met verse boemboe

Eind van de zomer, vroege herfst. Wat een rijke tijd! Nog volop zomergroenten terwijl de bewaaroogst voor de winter ook langzaamaan van het land komt.
Met stevige spekbonen maakte ik een indisch gerecht. Beetje van mezelf, beetje van Bep Vuyk, zou je kunnen zeggen.

Boemboe’s, de indische mengsels van specerijen en kruiden, worden traditioneel in een stenen vijzel gemaakt. Deze hakte ik met de keukenmachine. Ging ook.

Bij de sperziebonen aten we rijst en pindasaus. Vervullende en verwarmende smaken. En helemaal plantaardig.

voor 4 personen

600 g spekbonen of andere sperziebonen
2 kleine uien
6 tenen knoflook
3 cm gemberwortel
2 tl korianderzaad
2 el sambal oelek
2 el kokosolie

Breng in een pan ongeveer 2 l water aan de kook. Snijd de puntjes en lelijke plekjes van de boontjes. Snijd ze in stukken van 2 tot 3 cm. Blancheer de boontjes maximaal 3 minuten in het kokende water. Doe ze in een vergiet en overgiet met koud water.

Maak de boemboe. Schil de uien, de knoflook en de gemberwortel en doe ze in de keukenmachine. Doe het korianderzaad, sambal oelek en de kokosolie erbij en haksel alles tot een niet al te fijn mengsel. Er mag nog structuur in zitten!

Verhit een pan met dikke bodem. Bak de boemboe een paar minuten op matig vuur, zodat de smaken goed vrij kunnen komen. Voeg eventueel een beetje kokosolie toe om aanbranden te voorkomen.

Schep de spekbonen door de boemboe en bak ze een paar minuten mee. Doe eventueel een scheut water bij de bonen wanneer ze te droog worden. Breng op smaak met wat zout.

Eet er volkorenrijst bij, zoetzure komkommer en pindasaus. Selamat makan!

Reacties zijn gesloten.