Crackers van kikkererwten met sesamzaad

Gemakkelijker te maken dan falaffel -die valt bij mij weleens uit elkaar bij het bakken- en minstens net zo lekker, deze kikkererwtencrackers. Prima voor een feestje, als bijgerecht, bij de borrel of een picknick.

voor ongeveer 25 crackers

300 g gekookte kikkererwten
3 oude boterhammen
2 uien
6 tenen knoflook
1 bos verse koriander 
1 bos bladpeterselie 
1 el gemalen komijn
1 el gemalen koriander
4 el bloem
2 tl bakpoeder
4 el olijfolie
3 el sesamzaad
2 tl zout
versgemalen zwarte peper

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Laat de kikkererwten uitlekken en hak ze fijn in de keukenmachine of met de staafmixer.
 Snijd eventueel de korst van het brood. Week het brood in koud water, knijp het goed uit en wrijf het fijn met je vingers.

Snijd de uien heel fijn. Hak de knoflook, de koriander en de peterselie.
 Doe de gemalen kikkererwten, het brood, de ui, de knoflook, de koriander, de peterselie, de komijn en de gemalen koriander in een grote kom en meng met je handen grondig door elkaar.
 Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed deze erdoor.
 Vet het bakpapier op de bakplaat in met olie en bestrooi met 1 el sesamzaad. Schep het kikkererwtenmengsel hierop en maak er een dunne, gelijkmatige koek van, minder dan 1 cm dik. Druk het mengsel goed aan. Bedruppel de bovenkant met de rest van de olie en bestrooi met de rest van het sesamzaad.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koek 30 minuten. Haal ‘m uit de oven en snijd de koek in repen van ongeveer 4 cm. Snijd van de repen vervolgens ruitjes. Verdeel de ruitjes met wat afstand over het bakblik, schuif de bakplaat weer in de oven en bak de crackers in 10 minuten knapperig. Laat ze afkoelen op een rooster en serveer de kikkererwtcrackers met een dipsausje, bijvoorbeeld van zure room met knoflook of auberginepuree.

Knoflookdip

2 tenen knoflook
1 el olijfolie
6 el zure room of griekse yoghurt
3 el mayonaise
paprikapoeder
zout
versgemalen zwarte peper

Maak terwijl de crackers in de oven staan een knoflookdip. Hak de tenen knoflook heel fijn en meng ze met de zure room, de mayonaise, het paprikapoeder en wat zout en peper tot een pittig-fris sausje.

Reacties zijn gesloten.