Tomatentaart met IJsseldalspelt

Een schaal vol tomaten die echt gegeten wilden worden leidde tot deze pittige taart met tomaten, mosterd en geitenkaas. Prima als voorgerecht voor 8 personen, of als hoofdgerecht voor 2-3 eters. Voor het deeg gebruikte ik spelt van dichtbij, uit het IJsseldal. Met veel zorg kweekt een aantal boeren hier oude, sterke graanrassen. Het meel wordt op stenen gemalen, waardoor alle vetten en vezels en andere o zo belangrijke dingen er gewoon in blijven. Smaak, smaak, smaak!

het deeg:
400 g volkoren speltmeel
100 g boter
scheut olijfolie
1/4 tl zout
6-8 el ijskoud water
1 el appel- of ciderazijn

de vulling:
4 el pittige mosterd
3 crottins (ronde geitenkaasjes oftewel keutels)
5-6 rijpe tomaten
provençaalse kruiden
vers gemalen zwarte peper

Deeg maak ik in de keukenmachine, maar het kan uiteraard ook met de hand. Doe meel en zout in de kom van de robot, voeg de boter in kleine stukjes toe. Pulseer een paar keer en voeg dan een flinke scheut olijfolie toe. Meng al pulsend tot een kruimelig deeg ontstaat. Schep dan een deel van het ijswater en de azijn erbij en puls nog een paar keer. Het deeg is goed wanneer het een samenhangend geheel is. Pak het in keukenfolie en leg een uur in de koelkast.

Verwarm de oven op 200 graden. Vet een springvorm van 24 cm in. Rol het deeg uit en bekleed er de springvorm mee. Bestrijk de taartbodem met mosterd. Snijd de geitenkaas in plakken en leg die op de bodem. Snijd dan de tomaten in dikke plakken en verdeel die over de geitenkaas. Druppel wat lekkere olijfolie over de tomaten en bestrooi ze met provençaalse kruiden en vers gemalen zwarte peper. Zout hoeft niet, de geitenkaas is al zout genoeg.

Bak de taart in 30 minuten gaar en bruin. Serveer met een glas Sauvignon blanc.

 

 

Reacties zijn gesloten.