Adukibonen met rozijnen en amandelen

Het bescheiden adukiboontje met z’n decoratieve witte streepje verbergt een schat aan goede eigenschappen. Zo barst het van de voedingsvezels, vitamine B, ijzer, mangaan en zink. In Azië worden geneeskrachtige kwaliteiten aan de adukiboon toegeschreven. In het uitdijende Westen kan het boontje prima gegeten worden als je een paar kilo’s kwijt wilt raken.

Dat mag allemaal zo zijn, ik kook graag met adukibonen omdat ze zo lekker zoetig van smaak zijn. En dat is ook wat waard.

Dit hoofdgerecht is lekker bij rijst en een frisse salade. Ik combineerde het met een stoofje van rodekool en wortel.

voor 4 personen

250 g adukibonen
1 grote ui
1 tl kaneel
½ tl chilipoeder
2 el tomatenpuree
100 g rozijnen
150 g amandelen
olijfolie
zout

Laat de adukibonen 12 uur weken. Gooi het weekwater weg en breng de boontjes aan de kook met vers water. Kook ze gaar. Dat duurt 1-2 uur, afhankelijk van de versheid van de bonen. Giet de bonen af en zet ze even apart.

Snipper de ui. Verhit een pan met dikke bodem en doe er een scheutje olie in. Fruit daarin de ui zachtjes totdat hij glazig is. Strooi de kaneel en het chilipoeder erbij en fruit nog heel even door.

Roer de tomatenpuree los met wat water en roer ‘m door de ui. Voeg de rozijnen toe en laat het sausje tien minuten stoven. Giet er eventueel nog wat water bij om te voorkomen dat de saus droogkookt.

Nu kunnen de adukibonen in de saus. Laat ze goed heet worden, kook het geheel nog een minuut of vijf zachtjes door.

Hak de amandelen fijn en roer ze door de bonen.

Reacties zijn gesloten.