Coulibiac met romige noten-pittencrème

Niet persé een voorjaarsgerecht, wel uitstekend geschikt om ‘s morgens voor te bereiden en dan na een dag in de tuin werken snel in de oven te schuiven. Van oorsprong is dit een Nigeriaans recept, al vermoed ik dat ze er daar kip in doen. Ik maak ‘m zo:

voor 6 personen

125 g volkoren basmatirijst
1 el olijfolie
1 grote ui
175 g groene kool of spitskool
250 g champignons
3 hardgekookte eieren of een handjevol gehakte cashewnoten
4 el dille of thijm of 1 el venkelzaad
8 bladen bladerdeeg
1 losgeklopt ei of wat sojamelk
zeezout
zwarte peper 

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar niet té gaar. Giet af en bewaar voor later. Laat het bladerdeeg ontdooien. Verhit de oven voor op 200 graden.

Maak ondertussen de groenten schoon. Snipper de ui, snijd de champignons in vieren of achten en snijd de kool in ragfijne reepjes.

Verhit de olie in een braadpan en fruit daarin de ui totdat hij glazig is. Voeg paddestoelen en kool toe, schep een paar keer goed om en laat met de deksel op de pan tien minuten stoven. Haal de pan van het vuur.

Hak de eieren fijn en voeg toe. Of de gehakte cashewnoten. Doe ook de rijst en de groene kruiden erbij. Breng op smaak met peper en zout.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak daarop van het bladerdeeg een rechthoekige lap. Maak de naden goed vast, eventueel met wat water.

Leg de vulling in het midden op het deeg. Snijd de zijkanten schuin in, zodat repen ontstaan die je om en om over de vulling vouwt. Snijd eventuele restjes weg.

Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei of wat sojamelk. Schuif de bakplaat in de oven en bak de coulibiac in ongeveer 40 min. gaar en mooi bruin.

Eet de coulibiac heet, met romige noten-pittencrème of zure room.

 

Reacties zijn gesloten.