Taart met knolselderij, zwarte bonen en gember

voor 4-6 personen

6 plakken bladerdeeg
1 knolselderij
2 preistengels
1 stukje gemberwortel
½ spaanse peper
1 tl gemalen steranijs
3 dl kokosmelk
4 eetlepels zwarte bonen (potje)
1 el miso of andere zoute sojasaus
1 el ume su (zuur-zoute Japanse ‘azijn’)
kokosolie of olijfolie
wat (soja-)melk

Doe de gare zwarte bonen in een schaaltje en schenk er de miso en ume su bij. Laat minimaal een halfuur marineren.

Verhit de oven op 200 graden. Maak de knolselderij schoon en snijd ‘m in kleine blokjes. Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel de blokjes knolselderij erover. Besprenkel met olijfolie en strooi er wat zwarte peper en zout over. Schuif de bakplaat in de oven en bak de knolselderij in ongeveer 20 minuten beetgaar. Hussel halverwege een keer om.

Laat het bladerdeeg ontdooien.

Maak de prei schoon en snij in dunne ringen. Schil de gemberwortel en snij in flinterdunne reepjes. Hak het spaanse pepertje fijn.

Verhit in een diepe zware koekenpan wat olijfolie of kokosolie en fruit daarin zachtjes de gember en de spaanse peper. Voeg na een paar minuten de prei toe en schep voorzichtig om tot de prei begint te kleuren. Voeg dan de gemalen steranijs toe en bak nog een paar minuten. Wees voorzichtig met steranijs, het overheerst snel! Begin met een halve theelepel en proef dan. Voeg de rest naar smaak toe.

Laat de zwarte bonen uitlekken in een zeef, bewaar het vocht. Doe de zwarte bonen bij de prei in de pan, schenk er de kokosmelk bij en laat zachtjes inkoken tot de kokosmelk bijna verdampt is. Breng eventueel op smaak met een deel van de marinade.

Vet een springvorm van 24 cm in en bekleed met het bladerdeeg. Houd wat deeg achter om een vlechtwerk op de taart te maken.

Schep het preimengsel in de vorm en leg de knolselderij erop. Maak van het achtergehouden deeg reepjes en leg die als op een appeltaart over de vulling. Bestrijk met wat (soja-)melk en bak de vlaai dan in 30 minuten mooi bruin in de oven. Dien ‘m warm op.

 

 

Reacties zijn gesloten.