Pastei met overgebleven groenten

Na een paar dagen ijspret en weinig boodschappen doen lagen er veel restjes groente in de koelkast. Daarmee maakte ik een heerlijke hartige pastei. Zo de oven in en met een salade erbij een complete maaltijd. Je kunt eindeloos variëren met de groenten. Bloemkool, knolselderij, winterwortel, prei… Ze kunnen er allemaal bij.

Voor 3-4 personen

2 kleine uien
2 tenen knoflook
250 g kastanjechampignons
1/2 zoete aardappel
1/2 stronk broccoli
1 kleine pastinaak
1 stengel bleekselderij
1 klein potje tomatenpuree
1/2 tl gerookt paprikapoeder
6 bladen volkoren bladerdeeg
boter en olie

Laat het bladerdeeg ontdooien. Maak de uien schoon, snijd ze in vrij grove stukken. Verhit een klont boter in een braadpan en fruit daarin de ui totdat ie bruin wordt. Maak champignons schoon met een borsteltje. Laat de kleinste heel en snijd grote exemplaren doormidden. Bak ze op hoog vuur mee met de ui. Schep ui en champignons uit de pan zodra ze mooi bruin zijn.

Maak de groenten schoon, schil de zoete aardappel niet. De stronk van de broccoli en de pastinaak moeten wel geschild. Snijd de zoete aardappel, de broccoli en de pastinaak in vrij grote blokken. Snijd de bleekselderijstengel fijn.

Verhit de oven op 225 graden.

Doe wat olie of wat extra boter in de pan en fruit daarin de groenten even aan. Voeg het paprikapoeder toe en schep een paar keer goed om. Dan kan de tomatenpuree erbij, met wat water. Doe een deksel op de pan en laat de groenten in maximaal tien minuten zachtjes garen. Breng het groentemengsel op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.

Schep de groente in een pasteivorm. Maak van het bladerdeeg een deksel. Druk de zijkanten goed aan, ze mogen wel een beetje over de rand hangen. Versier de pastei eventueel met restjes deeg.

Zet de pastei 20 minuten in de oven, totdat het deeg mooi bruin en knapperig is en de vulling stomend heet.

Eet de pastei met een winterse salade.

 

Reacties zijn gesloten.