Salade van groene kool en prei

Deze pittig-frisse winterse salade maakte ik ‘bij gebrek aan beter’. Oftewel er lag een stuk groene kool in de koelkast en een prei. En wat doe je dan? Dit dus.
We aten er een curry bij van aardpeer, rode linzen en wortel, rijst en pappadums met relish van kerstomaatjes en ui.

voor 4 personen

een halve groene kool of savooiekool
1 kleine prei
een stukje verse gember
sap van een citroen
olijfolie om in te bakken
extra virgine olijfolie
zeezout
versgemalen zwarte peper

Zet een pan water op en breng aan de kook. Snijd de kool in ragfijne sliertjes en blancheer ‘m maximaal 5 minuten in het kokende water. Laat uitlekken in een zeef.

Maak de prei schoon en snijd ‘m in hele dunne ringetjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de preiringetjes daarin totdat ze glazig en zoet zijn.

Rasp ondertussen de gember boven een schaal fijn met een microplane rasp. Roer het citroensap erdoor, een flinke scheut extra virgine olijfolie en wat zeezout en versgemalen zwarte peper.

Meng de kool en de prei door de dressing en laat de salade een kwartier op smaak komen. Eet ‘m lauwwarm.

 

Reacties zijn gesloten.