Confit d’oignons à l’orange

Deze confit is heerlijk bij pittige kaas, bijvoorbeeld roquefort of geitenkaas. Of bij onze favoriet: oude schapenkaas.

3 sinaasappels
4 uien
klontje boter
fijne rietsuiker, hoeveelheid varieert
water
kleine jampotjes

Boen de sinaasappels schoon en schil ze dik. Hak de schillen fijn. Pel de sinaasappels en snijd ze in kleine stukjes. Bewaar de pitjes, kneus ze op de snijplank met de platte kant van een groot mes. Doe ze in een thee-ei of katoenen zakje. Snijd de uien fijn.

Zet een jampan of andere wijde pan op het vuur en smelt het klontje boter. Doe 150 g rietsuiker bij de boter en laat al roerend licht caramelliseren oftewel bruin en kleverig worden. Laat de de ui meebakken tot alles een goudbruine kleur heeft. Giet nu 1 l water in de pan, breng het mengsel al roerend aan de kook en laat de caramel oplossen. Voeg de sinaasappelschil en het thee-ei of zakje met de pitjes toe, en laat zachtjes 1 uur koken.

Schep na een uur het ui-schillenmengsel bij de sinaasappelstukjes en het sap. De sinaasappelpitjes kunnen nu weg. Weeg het ui-sinaasappelsoepje. Voor elke 100 gram ui-sinaasappelmengsel voeg je 50 gram rietsuiker toe. Breng al roerend opnieuw aan de kook en laat de suiker oplossen. Kook de jam nog 1 uur zachtjes door.

Was de jampotten goed schoon, bijvoorbeeld in de afwasmachine. Zet een koud wit bord op het aanrecht. De confit is klaar wanneer een paar druppels die je op het bord  laat vallen snel dik worden. Vul de potten, sluit ze af en zet ze een kwartiertje op hun kop. Laat de jam afkoelen.

 

 

Reacties zijn gesloten.