Houthakkerssoep met berglinzen

Deze soep is ontstaan op ons landje in Frankrijk, waar we ’s winters met vrienden en familie bomen zagen en hakken om stookhout te maken. Na een ochtendje buffelen is deze soep precies wat we nodig hebben om er nog een paar uur tegenaan te kunnen.

voor 6 houthakkers of 8 gewone eters 

500 g berglinzen
3 stengels bleekselderij
2 uien
2 winterwortels
6 tenen knoflook
2 blikken tomaten
een stukje gemberwortel
1 tl chilipoeder
2 tl gemalen koriander
1 tl kurkuma
verse koriander
citroensap
zeezout
versgemalen zwarte peper
crème fraiche of griekse yoghurt 

Was de linzen in een zeef en laat ze even uitlekken. Maak de uien schoon en snijd ze in kleine stukjes. Verhit olijfolie in een soeppan en fruit daarin de ui langzaam totdat ie glazig is en een beetje gekleurd.

Schil ondertussen de gemberwortel, hak ‘m fijn en doe ‘m bij de uien in de pan. Laat even meefruiten. Maak de knoflook schoon, hak ‘m fijn en laat ook even meefruiten.

Maak de bleekselderij en winterwortel schoon en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze in de pan en schep een paar minuten om. Strooi dan het chilipoeder, de gemalen koriander, de kurkuma erbij en laat de specerijen een paar minuten zachtjes meebakken.

Doe de linzen nu in de pan, voeg de tomaten uit blik toe en 1 l water. Breng aan de kook.

Laat de soep langzaam garen, dat mag wel een uur of langer duren. Daar wordt ie lekkerder van. Kijk af en toe of er voldoende water in de pan is, de linzen zuigen veel vocht op. Breng ‘m op smaak met wat citroensap, zeezout en zwarte peper. Hak de verse koriander fijn en zet die in een schaaltje op tafel.  Doe de crème fraiche of griekse yoghurt in een schaaltje en zet die op op tafel.

Schep soep in een bord, doe er een klodder crème fraiche of griekse yoghurt in en strooi er wat koriander over.

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.