Portugese boerenkoolsoep

Losjes geïnspireerd op de Portugese caldo verde en een recept dat ik tegenkwam in ‘Groente opnieuw ontdekt’ van Peter Gordon. Verwarmende boerse soep, die heerlijk is met een stuk grof brood.

voor 6 personen


6 tenen knoflook

4 grote sjalotten
2 grote vastkokende aardappelen
een fles passata
300 g boerenkool (200 g gesneden)
2 tl gerookt paprika poeder
2 laurierbladeren
olijfolie om in te bakken
zeezout, gerookte Halen Môn uit Wales
versgemalen zwarte peper

Maak de sjalotten schoon en snijd ze in vrij brede ringen. Pel de knoflook en snijd de tenen in de lengte in vieren. Verhit een stevige pan, doe er een scheut olijfolie in en bak de knoflook totdat ie goudbruin is. Blijf er bij en schep vaak om, de knoflook mag niet verbranden!

Schep de knoflook uit de pan en bewaar voor later. Fruit nu de sjalotten totdat ze glazig zijn. Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Strooi dan de gerookte paprika bij de sjalotten in de pan en bak nog een paar minuten. Voeg de laurierbladeren, de aardappelblokjes en de knoflook toe en schep nog een paar minuten om.

Giet nu de passata in de pan en een halve liter water. Breng de soep aan de kook en laat op laag vuur pruttelen. Maak ondertussen de boerenkool schoon, verwijder de stronkige stukken en snijd ‘m fijn.

Doe de boerenkool bij de soep en laat ‘m een half uurtje zachtjes koken. Breng de soep op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.