Amuse van aardpeermousse

Prachtige zachte aardse smaken. Ik serveerde de aardpeermousse op lepels, als amuse.

500 g aardperen
2 dl sojaroom of slagroom
1 tl agar agar
50 g walnoten
2 el walnootolie of extra virgine olijfolie
snufje chilipoeder
snufje versgemalen nootmuskaat
snufje gemalen kruidnagel
citroensap
zeezout
versgemalen zwarte peper
1 eiwit

Borstel de aardperen schoon onder de kraan. Verwijder lelijke plekken, schil ze eventueel en snijd ze klein. Kook de stukjes aardpeer in 15 minuten gaar in 1 dl water. Voeg dan de room toe en maak er met de staafmixer een gladde puree van.

Roer de agar agar tot een papje met 2 el water. Laat even staan om te wellen en voeg het agar agar-papje dan bij de aardpeerpuree. Breng aan de kook en laat een paar minuten zachtjes doorkoken. Agar agar werkt anders dan gelatine, je kunt het rustig laten koken en zelfs nadat het is opgestijfd opnieuw aan de kook brengen.

Doe de aardpeerpuree in een schaal.

Hak de walnoten grof en rooster ze even in een hete koekenpan. Hou een paar mooie stukjes apart om mee te garneren. Roer de rest door de puree. Roer nu ook de specerijen en de olie door het aardpeermengsel. Proef en breng op smaak met wat citroensap, zeewout en versgemalen zwarte peper.

Klop het eiwit met een snufje zout stijf en schep het door de massa. Ik maakte een plantaardige versie zonder het eiwit. Dan wordt de mousse wat stijver en minder luchtig, maar wel net zo lekker!

Laat de mousse ongeveer 6 uur opstijven in de koelkast. Serveer in mooie kleine glaasjes en versier met wat gehakte walnoten.

De basis voor dit recept komt uit ‘Het gouden vergeten groenten boek’.

Reacties zijn gesloten.