Ketchup

Elk najaar breng ik de ketchupvoorraad op peil. Als je eenmaal zelfgemaakte kecthup hebt geproefd kan de firma H..nz wel inpakken. Het basisrecept komt van Jamie Oliver en je kunt er vrij mee variëren. Ik gebruik vaak de laatste tomaten uit mijn tuin, die niet meer rijp worden en toch prima te gebruiken zijn voor chutneys, jam en ketchup.

2 rode uien
1 venkelknol
2 stengels bleekselderij
olijfolie
2 cm verse gember
4 tenen knoflook
1 rood pepertje
2 bosjes verse basilicum
2 el korianderzaad
5 kruidnagels
2 tl gemalen komijn
1 tl gerookte paprikapoeder
zeezout & zwarte peper uit de molen
4 kilo tomaten, groen en rood
4 dl (rode) wijnazijn of rode balsamico
150 gram bruine suiker

Maak de uien schoon en snijd ze in stukken. Doe hetzelfde met de venkel en de bleekselderij. Schil de gember en de knoflook en hak ze fijn. Verwijder de zaden uit het pepertje en hak ‘t fijn. Haal de stelen van de basilicum en houd de blaadjes apart. Doe alle groenten met een flinke scheut olijfolie en de gember, knoflook, het pepertje, de basilicumsteeltjes, het korianderzaad, de kruidnagelen, de komijn en het paprikapoeder en wat zout en versgemalen peper in een grote pan. Ik gebruik een jampan. Dat helpt bij het inkoken, omdat ie zo lekker wijd is. Dan verdampt het water sneller.

Laat het mengsel, terwijl je geregeld roert, 15 minuten op laag vuur koken tot alles zacht is. Snijd de tomaten in stukken. Doe alle tomaten in de pan met 0,5 l koud water, breng alles aan de kook en laat de saus op laag vuur tot ongeveer de helft inkoken. Dit kan wel een uur of langer duren, afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de tomaten. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.

Doe dan de basilicumblaadjes erbij, pureer de saus in een keukenmachine of met een staafmixer en zeef hem door een fijne zeef. Als je een gladde ketchup wilt kunt je ‘m twee keer zeven. Het zeven is echt een meditatief karweitje. Rustig doorspatelen, er komt ooit een eind aan!

Was de pan af en giet het mengsel er weer in. Roer de azijn en suiker erdoor. Laat de massa nu inkoken tot hij precies de dikte van ketchup heeft. Dit kan wel weer een uur of langer duren. Nu is regelmatig roeren echt belangrijk, omdat ie steeds dikker wordt en gemakkelijk aanbrandt. Breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper. Niet te zuinig met zout, want flauwe ketchup is jammer.

Schep de ketchup door een gesteriliseerde trechter in gesteriliseerde potten of echte ketchupflessen. Sluit ze hermetisch af en bewaar de potten op een koele donkere plaats of in de koelkast. De ketchup is zeker een jaar houdbaar, maar de kans dat ie dat haalt is klein!

 

Reacties zijn gesloten.