Hartige mini-brioches

Voor de Paasbrunch, een feestje of zomaar een verwennerige bui, deze kleine brioches zijn heerlijke hartige luxebroodjes. Ik maakte drie varianten, ieder met hun eigen smaakaccenten.  Met gedroogde tomaat, rozemarijn en lavendel kom je al snel in een zomerse stemming. De pittige smaken van jalapenopepers en ingelegde knoflook nemen je mee naar Midden-Amerika en de vol-zoute smaak van kaas met peterselie en korianderzaad brengt Holland en het Midden-Oosten samen in je mond.

voor ongeveer 24-27 stuks

het deeg:

500 g gebuild meel
2 el droge gist
3 eieren
150 g zachte boter
5 g zout
50 ml lauwe (soja-)melk
ongeveer 50 ml water

de vullingen:

10 halfgedroogde tomaatjes op olie, in stukjes
1 tl lavendelbloempjes
1/2 tl rozemarijnnaaldjes

10 teentjes ingelegde knoflook, gehakt
10 plakjes jalapenos, gehakt
1 tl rode currypasta

100 g geraspte/gemalen belegen kaas
2 tl gevijzeld korianderzaad
handjevol fijngehakte peterselie 

gesmolten boter

Maak eerst het deeg. Meng 25 g meel,  de lauwe melk en de gist in een kom en zet ‘m afgedekt op een warme plek. Voeg na 15 minuten de rest van het meel, het zout, de eieren en de zachte boter toe. Kneed er een soepel deeg van, met eventueel wat water. Het deeg moet zo nat zijn dat het net niet kleeft als het goed gekneed is. Zet de kom afgedekt met huishoudfolie op een warme plek en laat 45 minuten rijzen.

Maak nu de vullingen.

Verwarm de oven op 200 graden. Zet eventueel een bakje water in de oven, om uitdrogen tijdens het bakken te voorkomen.

Verdeel het deeg in drie porties en meng de vullingen erdoor. Vorm bolletjes van ongeveer 50 g. per stuk. Leg cupcakebakjes in een muffinvorm en doe in ieder bakje een bolletje deeg. Versier ze met een plakje tomaat of een stukje jalapeno.

Bak de brioches in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk ze meteen met wat gesmolten boter en laat ze afkoelen op een taartrooster.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>